Raktenjuku


Korte geschiedenis van de dojo:

In 2023 gaat Raktenjuku over in de naam Aikido Ambiorix doordat er extra locaties opgestart werden en we alles centraal willen communiceren

Een dojo = een vechtsportruimte


Aikikai RakTenJuku dojo werd eind jaren 90 gesticht door Matsumoto Yoshihiro sensei, een Aikikai yondan (4e dan-graad) uit Mishima in de Shizuoka prefectuur (Japan).
Matsumoto sensei trainde onder Ishihara shihan (7e dan) van Numazu Aikikai. RakTenJuku is aangesloten bij de internationale Aikikai federatie, en bij de Vlaamse Aikido Vereniging.
Wat betekent “Aikikai RakTenJuku”? Aikikai is de naam van de overkoepelende Japanse federatie waar RakTenJuku dojo onder valt.
Matsumoto sensei doopte zijn dojo RakTenJuku, in Japanse karakters geschreven als 楽天塾. Net als aikido bestaat het uit 3 karakters.

  • 楽 “Raku” — vreugde, plezier
  • 天 “Ten” — hemel
  • 塾 “Juku” — school

Raku-Ten-Juku kan men dus vertalen als “School van Hemelse Vreugde” en is in zekere zin een synoniem van aikido (“Weg van Spirituele/Universele Harmonie”)

Nadat de club in stand werd gehouden door verschillende lesgevers was Ludo de laatste lesgever in rij. Edwin, die er nu les geeft, werd gevraagd om mee te komen helpen om de club voort te zetten.

“Progress comes to those who train and train; reliance on secret techniques will get you nowhere”

Morihei ueshiba